Selecteer een pagina

Woonark, oudhollandse Poldermolen met Molenschuur en Theetuin

Te Koop

 1.100.000

Veendijk 6

davidgoede@live.nl

06 83123052

Status: Te Koop
Vraagprijs: €  1.100.000
Aanvaarding: Spoedig
Eigendomssituatie: Volledig eigendom
Conditie: Nieuwstaat
Adres: Veendijk 6
Postcode: 8481JC
Plaats: Nijetrijne
Provincie: Friesland
Ligplaats: Met Ligplaats
Casco: Beton
Bouwjaar: 2020
Oppervlakte: 1613 perceel m²
Woon oppervlakte: 146 m²
Lengte: 19.50 m
Breedte: 6 m
Aantal Kamer(s): 4
Aantal woonlagen: 2
Verwarming: Warmtepomp
Ligging: Voorzijde perceel aan doorgaand vaarwater 'De Helomavaart, achterzijde perceel binnenringvaart natuurgebied de 'Rottige Meenthe'.
Inrichting: Landelijk, eiken accenten
Parkeren: Voor bewoners mogelijk bij de molen (gebruiken wij bij uitzondering), ruime parkeergelegenheid op 900m afstand openbare parkeerplaats aan het begin van de Veendijk.
Aangeboden sinds: 25/10/2023

Bijzonder wonen aan open vaarwater aan de rand van natuurgebied De Rottige Meenthe zie ook: https://www.funda.nl/koop/nijetrijne/huis-42281185-veendijk-6/
Deze exclusieve splitlevel waterwoning (bouwjaar 2020), wordt verkocht in combinatie met Poldermolen “De Rietvink” en de nieuw gebouwde molenschuur met expositieruimte en theetuin. En dit alles op een unieke locatie met aan de ene zijde het natuurgebied De Rottige Meenthe en aan de andere zijde het open vaarwater van de Helomavaart; de verbinding tussen het Tjeukemeer, de meren van Fryslân en de Weerribben.

Molen de Rietvink is in 2010 volledig en op ambachtelijke wijze gerestaureerd en is nu weer “de parel van de polder”. De huidige bewoners hebben met veel enthousiasme van de theetuin een unieke ontmoetingsplek gemaakt waarbij de molen een actieve rol speelt. Bij voldoende wind pompt de molen ca. 30 kubieke meter water per minuut de polder uit naar de boezem. Prachtig om te zien en iets wat de bezoekers van de theetuin enorm weten te waarderen.

De waterwoning is in 2020 gebouwd door Spruyt Waterwoningen. De uitdaging was om deze zowel van binnen als van buiten te laten integreren met de omgeving en daarin de sfeer van de molen te verwerken. Daarom werden er allemaal natuurlijke materialen toegepast en zijn er bijvoorbeeld robuuste balken, zoals die gebruikt zijn bij de constructie van de molen, terug te vinden in het interieur van de waterwoning én de molenschuur. Het resultaat is een harmonieus geheel met een heel warme sfeer.

Om binnen de maatvoering van het bestemmingsplan te blijven is gekozen om de waterwoning in de diepte uit te bouwen. Het resultaat is een splitlevel waterwoning geworden van ca. 137 m² met twee woonlagen, drie slaapvertrekken en twee badkamers. De woonkamer, die uitzicht biedt over de Helomavaart is met een glazen pui afgescheiden van het terras aan het water. Deze glazen pui kan via harmonicadeuren helemaal opengeschoven worden waardoor het terras aan het water één wordt met de woonkamer. De materialen waarmee de waterwoning is afgewerkt zijn van zeer hoog niveau en alles is maatwerk. Het resultaat is een unieke waterwoning die ook nog eens gasloos is en vrijwel energieneutraal door toepassing van een zeer hoge isolatiewaarde in combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp. Alle vertrekken zijn voorzien van vloerverwarming welke in zes afzonderlijke zones regelbaar zijn. Onderhoud aan de buitenzijde is minimaal. Zo zijn de kozijnen, ramen en deuren uitgevoerd in geïsoleerd aluminium en zijn ook de gevelbekleding en de boeidelen uitgevoerd met materialen die weinig onderhoud vergen.

Waterwoning indeling begane grond: Ruime hal met modern toilet en fraaie inbouwgarderobe met bergkast, doorgang naar de watergerichte woonkamer met keramische vloer, balkenplafond, rookkanaal ten behoeve van de houtkachel en een open keuken met hoekopstelling, voorzien van o.a. koelkast, vaatwasser, oven en Grohe kokendwaterkraan. Aan de achterzijde is de masterbedroom gesitueerd met eigen badkamer voorzien van inloopdouche, tweede toilet en dubbele hardstenen wastafel en een ruime walk-in closet.

Indeling souterrain: Op deze verdieping zijn nog twee slaapvertrekken gerealiseerd van respectievelijk 10m² en 8m² met een eigen badkamer voorzien van ruime inloopdouche, extra toilet en dubbele hardstenen wastafel. Op deze etage is ook de bijkeuken / wasruimte gesitueerd. De andere helft van het souterrain heeft een lagere hoogte ( door het splitlevel ontwerp) van ca 1.5m. Hier is de provisieruimte en de rest wordt gebruikt als berging (van twee zijden toegankelijk). De waterwoning is aangesloten op openbare nutsvoorzieningen, riolering en heeft een snelle glasvezelaansluiting.

Indeling molenschuur: Het grootste gedeelte van de schuur (ca 68m²) wordt gebruikt als expositieruimte en heeft faciliteiten ten behoeve van de gasten van de theetuin. De keuken is voorzien van professionele apparatuur voor de theetuin en er zijn twee ruime toiletten. De rest is in gebruik als opslag / berging.

Molen De Rietvink is een rijksmonument. Dit houdt in dat er ook subsidies voor onderhoud worden toegekend. De molen heeft geen verplichting om te draaien, maar de huidige eigenaar vond het zo leuk, dat hij de opleiding tot molenaar heeft gevolgd en geeft tevens rondleidingen.

NB: Het bestemmingsplan geeft aan dat de theetuin kan worden opengesteld met een maximum van 1200 uur per kalenderjaar. De Theetuin runnen is geen verplichting en kan naar believen anders worden ingevuld. De waterwoning heeft een beheersfunctie t.b.v. de molen. (zie documentatie bestemmingsplan Molen De Rietvink te Nijetrijne).

Ligging: Hier ben je één met de natuur. De film en foto’s spreken voor zich. Het fietspad tussen de molen en de woonark is een fiets/wandelroute door het natuurgebied “De Rottige Meenthe” waar natuurliefhebbers en vogelaars graag langskomen. De theetuin is dan een mooie pleisterplaats om even te rusten en waar gretig gebruik van wordt gemaakt. De huidige eigenaren hebben de theetuin alleen in de weekenden open van mei tot en met september. De opbrengst wordt mede gebruikt om de molen in stand te houden.

Mobiliteit: Rust, water, flora en fauna staan hier centraal. Autoverkeer en andere geluiden dan natuurgeluiden horen daar niet bij. Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen met de auto bij het object komen. Doorgaans wordt dat lopend, met de fiets of per boot gedaan. De auto kan geparkeerd worden bij de brug over de Helomavaart bij Munnekeburen. Het is dan ca. 800m fietsen, wandelen of varen naar de woning, maar dan wel door een prachtig natuurgebied.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Andere aanbiedingen:

Te Koop

€ 519.000

Met Ligplaats

Adres: Haringbuisdijk 957 Amsterdam

Provincie: Noord-Holland

Lengte: 25m / Breedte: 5m

Kamers: 3

Aangeboden sinds: 13/05/2024

Te Koop

€ 739.000

Met Ligplaats

Adres: Molenkade 21-W Leimuiden

Provincie: Zuid-Holland

Lengte: 22m / Breedte: 4.50m

Kamers: 4

Aangeboden sinds: 17/04/2024

Te Koop

€ 949.000

Met Ligplaats

Adres: Singel 167-A Amsterdam

Provincie: Noord-Holland

Lengte: 24.95m / Breedte: 4.90m

Kamers: 3

Aangeboden sinds: 05/07/2023